Cum văd angajații asiatici România?

Dacă acum zece ani erau o prezență exotică, astăzi asiaticii sunt tot mai întâlniți pe străzile Timișoarei, și nu numai, ca forță de muncă eficientă.
Pentru mulți dintre ei salariul din România este de cel puțin 3 ori mai mare decât ce primeau acasa. În plus li se asigură masa și cazarea. Iată deci că condițiile sunt peste așteptări.
Cifrele ne arată că anul acesta  vor fi acordate peste 50.000 de permise de muncă pentru angajați din țări precum Nepal, Sri Lanka, Bagladesh, Vietnam sau India. Dublu față de acum doi ani. Ei sunt chemați de mii de antreprenori români, dornici să-și completeze echipa de muncă. Din multe punct de vedere putem spune că asiaticii sunt angajați model: mulți dintre ei nu fumează, nu consumă alcool, sunt amabili, politicoși și umili. Rețeta perfectă pentru HR. Mai sunt mici excepții, într-adevăr, când unii dintre ei fug spre țări din Vest, dar procentajul este redus. 
Întrebați de cum li se pare țara noastră, mulți dintre ei o găsesc ca o a doua casă, cu oameni primitori și corecți. O parte din ei se gândesc chiar să-și obțină cetețenia română peste opt ani. 
Reamintim cititorilor că piața română se confruntă cu o lipsă acută de personal. Un milion de lucrători lipsesc în acest moment de pe piața forței de muncă.  Agențiile de recrutare personal asiatic vin cu oferte avantajoase pentru a remedia această lipsă. Comisioanele sunt avantajoase și actele se aprobă într-un timp rezonabil. 
O companie din trei se gândește serios să angajeze personal asiatic. Este nevoie atât de muncitori calificați, cât și necalificați în diverse domenii precum construcții, producție, agricultură, IT și management. 

 

Florin Jianu, președintele CNIPMMR:

”Cred că avem nevoie în România de o campanie foarte puternică de informare și, practic, în paralel integrarea acestor muncitori care vin mai ales din zonele asiatice. Noi trebuie să înțelegem că acești oameni vin să lucreze, nu vin nici să ne schimbe sau să ne influențeze din punct de vedere cultural și că avem nevoie de ei pentru a rezolva o problemă acută a economiei românești.”

Author

admin

Comment (1)

  1. Vidam Ramona Felicea
    September 12, 2021

    Va rog frumos prietenul meu este din Pakistan vrea să vină în România să lucreze ,menționez este șofer, vă rog să-mi spuneți dacă ar avea șanse să lucreze în România? Pentru a i se aprobă viza care sunt procedurile? Sau trebuie să-i trimit eu invitație ? Dacă da, cum trebuie să fac ? De ce documente am nevoie? Va rog din suflet vreau un răspuns în această privință! Va multumesc anticipat!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *