Show Sidebar

Cât costă să aduci forță de muncă din Asia?

Multe companii românești se intreabă cât de rentabil este să aduci forță de muncă din afara țării? Oare costurile cu muncitori străini sunt mai mari decat costurile cu muncitori romani?
Traim vremuri tulburi din punct de vedere demografic. Daca actualul trend se pastreaza, România va ajunge la o populație de doar 16 milioane de locuitori în 2050. În plus, 200.000 de români pleacă anual din țară, din care doar jumătate se intorc în același an. În consecință, forța de muncă are de suferit și devine din ce în ce mai greu pentru o companie să găsească oamenii potriviți. 
O soluție pe termen lung ar fi forța de muncă din țări terțe UE, cum sunt India, Vietnam, Bangladesh, Sri Lanka, Turcia, etc. Salariile din România sunt atrăgătoare pentru ei și condițiile de lucru atractive. În plus, costurile legate de aducerea personalului calificat și necalificat din Asia nu sunt atât de mari precum s-ar crede.
Într-un interviu online pentru Adevărul, omul de afaceri Ștefan Mandachi susține că este scum să aduci angajați străini. Se vehiculează sume de mii de euro pentru o singură persoană. Noi am dori să îl contrazicem, investiția nu este nici pe departe atât de mare. Sunt costuri fixe, cum ar fi taxa pentru avizul de muncă de 100 euro și costul permisului de ședere de 120 euro+259 RON. Și mai sunt costuri variabile, iar aici intră comisionul firmei de recrutare. În articol apare suma de 2500 de euro, exagerat de mare. (cu ocazia asta vă invităm să ne trimiteți un mail la contact@globalworker.ro pentru a afla cât v-ar costa un angajat din altă țară.)

În suma finală se mai poate adăuga și prețul biletului de avion, preț suportat fie de angajat fie de firma angajatoare. 
Angajatorul acoperă și costurile legate de masă și cazare?
Da. Dar acest lucru nu ar trebui să ne sperie. Tot mai mulți angajați români primesc diurnă și cazare de la angajatori, de ce nu s-ar putea și la un angajat străin? În plus, există deja angajatori care plătesc o chirie la un apartament cu trei camere unde sunt cazați patru/cinci oameni, chirie care ajunge la 300 euro, deci costurile ar fi de 70 euro/persoana. Adaugam mancarea(100 euro) si salariu lunar de 430 euro si ajungem la o investitie de 600 euro sau 3000 lei lună. Iată deci că suma nu este mare, dacă ne raportăm la salariu mediu pe economie din România, de 3150 lei net.  În plus ei sunt responsabili și stabili.
Deci, dacă tragem linie, pe termen lung, e avantajos să angajăm personal din afara UE. Fie că este vorba de personal calificat cum ar fi personalul din construcții, IT, transporturi, telecomunicații sau cel necalificat, costurile sunt egale cu cele angajării unei persoane din țară. În plus ai garanția unui lucru bine făcut, pentru că cei care vin din Asia pentru a lucra în țara noastră surprind mereu la capitolul “Adaptabilitate”. Ei pot învăța într-un timp destul de scurt atât procesele de muncă pe care compania respectivă le implementează, cât și limba engleză sau limba noastră.

 
Putem spune că muncitorii asiatici sunt dornici să învețe modele noi de lucru și să livreze apoi conform cerințelor angajatorului, indiferent de nivelul acestora de pregătire. Muncitorii asiatici nu vin aici să se distreze, ci aleg să lucreze la noi cu gândul că banii pe care îi câștigă aici sunt importanți pentru cei dragi de acasă. Salariile de la noi sunt convenabile atât pentru ei, dar mai ales pentru angajator, dacă este privim în ansamblu întreaga sumă de calități oferite de personalul asiatic.

 

 

Leave a Comment