- Home
- Avizul de Munca
AVIZUL DE MUNCĂ – Primul Pas Spre Încadrarea În Munca a Personalului Strain

În ultimii ani, piața muncii din România a devenit mult mai atractivă pentru persoanele care își doresc să presteze o muncă remunerată pe teritoriul european. Încadrarea în muncă a personalului străin în România reprezintă un proces etapizat. În primul rând, cetățenii unor state din afara Uniunii Europene sau a Spațiului Economic European trebuie să obțină dreptul legal de a presta o muncă pe teritoriul statului nostru. Astfel, legiuitorul a prevăzut necesitatea obținerii unui aviz de angajare. Acest aviz cade în sarcina angajatorului, care trebuie să se adreseze cu o cerere către Inspectoratul General pentru Imigrări.
Condiții și tipuri de activitate
Pentru obținerea avizului de munca, angajatorul trebuie să aibă în vedere două aspecte importante: acesta se acordă pentru o persoană determinată, precum și pentru un anumit post în compania respectivă. Schimbarea angajatorului presupune obținerea unui nou aviz.
De asemenea, există o serie de condiții pe care angajatorul trebuie să le îndeplinească pentru a putea primi avizul de angajare. Aceste condiții generale vizează plata obligațiilor fiscale pe ultimul trimestru înainte de depunerea cererii, inexistența unor condamnări pentru diferite infracțiuni sau alte sancțiuni recente aplicate angajatorului, precum și desfășurarea unei activități în concordanță cu funcția pentru care se solicită angajarea străinului. Exista și o serie de condiții speciale, care se schimbă în funcție de tipul de activitate vizată.
1. Activitate permanentă
Avizul de angajare în muncă a lucrătorilor permanenți are la bază un contract individual de muncă încheiat pe o perioadă determinată sau nedeterminată. Este esențial ca persoana angajată să îndeplinească condițiile necesare pentru ocuparea postului respectiv. Există și o relaxare a condițiilor în ceea ce privește două categorii de angajați: sportivii profesioniști și administratorii societăților comerciale.
2. Activitate de stagiatură
Acest tip de activitatea presupune acordarea avizului doar pentru persoanele juridice și încheierea unui contract pe o perioadă determinată. Scopul angajării trebuie să privească efectuarea unui stagiu pentru formare profesională. De asemenea, stagiarul trebuie să dețină o diplomă de studii superioare.
3. Activitatea sezonieră și au pair
Activitățile sezoniere trebuie să fie clar determinate și să se desfășoare pe durată limitată, în funcție de succesiunea anotimpurilor. De asemenea, străinii angajați în aceste posturi trebuie să dețină calificările necesare pentru a desfășura activitățile respective în România.
Lucrătorii au pair presupun angajarea acestora de către o familie gazdă, pe o perioadă determinată de până la un an și pentru anumite activități casnice ușoare sau de îngrijire a copiilor.
4. Activitatea transfrontalieră
Reglementările pentru lucrătorii transfrontalieri permit angajarea cetățenilor din statele vecine României, care locuiesc în localitățile de frontieră din România. Aceste angajări sunt realizate prin contracte de muncă cu normă întreagă, fie pe perioadă determinată, fie pe perioadă nedeterminată, iar în cazul anumitor cetățeni (din Moldova, Ucraina și Serbia), nu este necesar avizul de angajare, cu condiția respectării unor cerințe legale.
5. Lucrătorii înalt calificați
Avizul de munca pentru lucrători înalt calificați are ca scop facilitarea angajării străinilor în poziții specializate, care necesită un nivel ridicat de calificare și expertiză. Condițiile impuse, precum cerința unui salariu peste media națională și verificarea pregătirii profesionale, asigură ocuparea locurilor de muncă de persoane pregătite, așa cum este prevăzut în legislația care reglementează profesiile respective.
Avizul de detașare
În cazul persoanelor care au dreptul de ședere legală pe teritoriul României, beneficiarii serviciilor pe care aceștia le prestează, pot obține un aviz de detașare. Acest aviz le acordă străinilor dreptul de a presta o muncă pe teritoriul României. Există două categorii: lucrătorii detașați, care sunt angajații unei societăți dintr-un stat terț, dar urmează să realizeze activități în cadrul unei societăți înrudite și lucrătorii ICT, care se bucură de un transfer în aceeași companie.
Servicii de acordare a avizului de muncă
Pentru obținerea avizului de angajare în muncă, toate condițiile generale, precum și cele specifice, trebuie îndeplinite. În acest sens, sunt necesare diverse documente, care însoțesc cererea de acordare adresată Inspectoratul General pentru Imigrări.
GlobalWorker oferă servicii complete de recrutare și consultanță pentru companiile interesate de angajarea muncitorilor străini, asigurând respectarea tuturor procedurilor legale și administrative. Platforma ajută la pregătirea documentației necesare și oferă suport continuu pe parcursul întregului proces de angajare.
Platforma de Joburi GlobalWorker reprezintă un partener de încredere pentru angajatorii din România, oferind soluții complete pentru recrutarea și integrarea muncitorilor străini. Prin asistența oferită în toate etapele procesului de angajare, GlobalWorker contribuie semnificativ la dezvoltarea unei piețe a muncii diverse și dinamice în România.
Contactează-ne acum la pentru a stabili o întâlnire sau pentru a afla mai multe despre cum putem colabora. Suntem aici pentru tine!