Show Sidebar

100.000 de muncitori străini, admişi pe piaţa forţei de muncă pentru 2024

muncitori asiatici

 


Într-o mișcare îndrăzneață pentru a răspunde nevoilor pieței muncii, Guvernul a anunțat vineri aprobarea unui contingent de 100.000 de lucrători străini care vor fi admiși pe piața forței de muncă în anul 2024. Decizia a fost anunțată de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, la Palatul Victoria, după o ședință a Executivului și a fost bine primită atât de sindicate, cât și de patronate.

Această hotărâre vine în urma consultărilor extinse cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor, precum și a evaluării cererilor de eliberare a avizelor de angajare de la începutul anului până în prezent. Guvernul a luat în considerare, de asemenea, numărul locurilor de muncă declarate vacante de către angajatori, concentrându-se în special pe sectorul privat.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a subliniat că numărul de 100.000 de lucrători străini este în concordanță cu plafonul existent pentru anul în curs.

“Este un număr similar cu cel din 2022 și reprezintă o creștere față de anul 2021, când au fost aprobate aproape 50.000 de astfel de solicitări”, a declarat Constantin. Această măsură are ca scop atenuarea deficitului de forță de muncă din țară și asigurarea că firmele au acces la resursele umane de care au nevoie pentru a-și desfășura activitățile în mod eficient.

Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), până la 9 octombrie 2023, au fost acordate 80.375 de avize pentru angajare/detașare, iar în prezent sunt în curs de evaluare 9.748 de solicitări pentru acest an. Prin comparație, în anul precedent au fost eliberate 108.188 avize pentru angajare/detașare, în timp ce în 2021 numărul acestora s-a limitat la 49.954.

În concluzie, decizia Guvernului de a aproba un contingent de 100.000 de lucrători străini pentru piața muncii în 2024 reflectă o abordare strategică pentru a rezolva provocările legate de deficitul de forță de muncă. 

Leave a Comment