Forta de munca din strainatate in 2021

Departamentul Muncii din SUA a raportat în iulie că industria depozitelor a avut un record de 490.000 de locuri de muncă disponibile.

By Octavian Bogdan

Unul din trei angajatori români doreşte să angajeze personal din străinătate în perioada următoare.  

Lumea pieţei de muncă evoluează rapid, condusă de schimbările demografice, globalizare, progres tehnologic şi schimbări climatice.

Pe lângă aceste lucruri, suntem martori şi la tensiuni internaţionale, vedem aproape zilnic la ştiri refugiaţi care părăsesc în valuri zonele cu conflicte armate. Foarte multe familii din zonele defavorizate se lovesc de lipsa locurilor de muncă şi implicit cu asigurarea minimului necesar pentru supravieţuire. 

Încet-incet piaţa muncii europene a devenit una dependentă de forţele de muncă externe. Spre exemplu 25 % din mâncarea produsă în Italia este asigurată de cei aproximativ 300.000 de muncitori sezonieri care vin şi lucrează în ferme.  Potrivit specialistilor 33 de milioane de imigranţi lucrează în acest moment în Europa. Ţările europene beneficiează de muncitori fără a plăti pentru educaţia lor şi fără costuri de integrare, muncitorii mai departe se întorc în ţările natale unde investesc pe plan local iar migranţii sunt mulţumiţi că primesc salarii mult mai mari. O situaţie iată de win-win. 

 Problemele pe care mulţi dintre ei le întâmpină sunt cele legate de legislaţia ţării unde ajung,  deficitul de informaţii cu privire la ceea ce trebuie să facă la noul loc şi problemele de limbă. 

Odată însă ce se trece peste aceste neclarităţi, muncitorul se dovedeşte o achizie de preţ pentru angajator, prin loialitatea de care dă dovadă, implicare şi productivitate.

     Dar problemele cu personalul sunt şi pe continentul american. Departamentul Muncii din SUA a raportat în iulie că industria depozitelor a avut un record de 490.000 de locuri de muncă disponibile.
Companii precum Walmart, Target și Amazon fac tot posibilul pentru a atrage lucrători din depozit cu beneficii atractive, inclusiv școlarizare gratuită. Odată cu creșterea inflației, mulți retaileri își măresc salariile pentru a ține pasul cu creșterea prețurilor intensificând concurența dintre companii pentru a face cele mai convingătoare oferte de locuri de muncă pe fondul goanei de dinainte de vacanță de a angaja lucrători.

“Povestea din părțile Europei Centrale și de Est este similară, dacă nu chiar mai îngrozitoare: Polonia, România și Ucraina vor vedea, de asemenea, că forţa de muncă va scădea cu 25% sau mai mult între 2020 și 2050.”

Lipsa de muncitori este o problemă tot mai mare şi în Marea Britanie, care a înregistrat un nou record de 1 milion de locuri de muncă vacante între iunie și august, potrivit Biroului pentru Statistică Națională.

Lanțurile de retail plătesc în prezent consultanților de vânzări și asistenților de stocuri între 6,55 lire sterline și 9,21 lire sterline pe oră, iar agenții de depozitare câştigă între 9,30 lire sterline și 11,26 lire sterline pe oră. 

Vestea mai bună este că tinerii din Europa de Est sunt pro-migrație, poate în parte datorită recunoașterii faptului că se vor confrunta cu consecințele dacă aceasta nu va avea loc. Și guvernele din regiune afișează, de asemenea, o anumită recunoaștere a problemei în creștere cu care se confruntă: în ciuda cuvintelor dure ale guvernului ungar despre migrație, țara a deschis recent pentru mai mulți lucrători temporari din afara UE.